İnsan ve Toplum Bilimleri
İnsan ve Toplum Bilimleri
Toplumsal farkındalıkla eyleme geçen bir iletişim okulu.

İnsan ve Toplum Bilimleri; okulumuz öğrencileri için kendilerini, içinde bulunduğu toplumu ve giderek küreselleşen dünyadaki yerlerini derin bir anlayışla anlamlandırmalarına yönelik bilgi ve becerileri kapsamaktadır. Bu alan ile ulusal ve evrensel değerleri, çeşitli kavram ve becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır. Bu amaçlardan bazıları ilköğretimin önemli basamaklarından olan ilkokul döneminde Hayat Bilgisi dersine ait müfredat programlarında ele alınmıştır.
İnsan ve Toplum Bilimleri; tarih, coğrafya, antropoloji, ekonomi, sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi bilim dallarından yararlanarak, disiplinler arası bir yaklaşımla, insanlara vatandaşlık bilgileri kazandırma amacı bulunan bir çalışma alanıdır.
İnsan ve Toplum Bilimlerinin dallarından beslenen Hayat Bilgisi dersimiz ise sosyal ve insanla ilgili bu bilimlerin yöntemlerinden ve içeriğinden faydalanarak demokratik, düşünen ve temel değerlere sahip vatandaş yetiştirmeyi amaçlayan bir ders olarak işlenmektedir.
Okulumuz IBPYP (Uluslararası İlk Yıllar Programı) genel amaçları doğrultusunda insan davranışlarını, toplumsal norm ve etik değerleri yansıtıcı ve duyarlı bir perspektifle düşünmelerine rehberlik eder. Hayat Bilgisi dersinin disiplinler üstü bir yaklaşımla ele alındığı okulumuzda, öğrencilerimiz geleneksel öğrenimin ötesine geçerek içeriği araştırır, yapılandırır ve deneyimleyerek öğrenir. Kavramsal planlama organizasyonel ve sosyal beceriler ile iletişim becerilerinin de gelişimini merkeze alır.
Disiplinler üstü temalar, bütünleşik ve bireyselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunarak ileri derecede tanımlanmış derinlemesine bir sorgulama programının çerçevesini sağlarlar. Öğrenciler belirli bir disiplinler üstü temaya ilişkin ana fikri ele alarak sorgulama üniteleri bağlamında küresel önem taşıyan bu konuları araştırır, sorgular ve öğrenirler. Öğrenilen bu bilgiler gerçek yaşam deneyimleri ile ilişkili olduğundan öğrenilen konular ve kendi yaşamları arasında bağlantı kurarlar. Bu yolla öğrenen öğrencilerimiz daha aktif bir katılımla öğrenme deneyimi yaşarlar.
Okulumuzda Hayat Bilgisi, beş temel öğrenme alanına ayrılmıştır: İnsan Sistemleri ve Ekonomik Etkinlikler, Sosyal Örgütlenme ve Kültür, Zaman İçinde Süreklilik ve Değişim, İnsan ve Doğal Çevre, Kaynaklar ve Çevre. Bu alanlar kavram temellidir ve öğrenmeyi organize eden disiplinler arası bir yapıdadırlar.
İnsan Sistemleri ve Ekonomik Etkinlikler: İnsanın çevresi ve çevresiyle etkileşimini tanımak, yerel ve küresel olarak birbirleri ile bağlantılarının araştırılması, güç ve yetki dağılımları ve bunlara bağlı olarak örgütlerin ve sistemlerin nasıl ve niçin kurulduklarının incelenmesi; ekonomik faaliyet alanlarının gelişim ve değişimi, girişimci ve bilinçli tüketici becerilerinin geliştirilmesi.
Sosyal Örgütlenme ve Kültür: İnsanların, toplumların, kültürlerin ve toplulukların incelenmesi, bireylerin, grupların ve toplulukların birbirleriyle etkileşim kurma yolları, kültürel öğeler ve toplumlar arasındaki kültürel farklılıkların belirlenmesi.
Zaman İçinde Süreklilik ve Değişim: İnsanlar ve olaylar arasındaki ilişkilerin zaman içinde gelişim ve değişimlerinin incelenmesi; geçmişin günümüze olan etkisi ve gelecek için elde edilen çıkarımlar; geleceği şekillendirmiş olan kişiler ve katkıları.
İnsan ve Doğal Çevreler: Bir yere kimliğini veren ayırt edici özelliklerin incelenmesi, insanların çevrelerine nasıl uyum sağladıkları ve onu değiştirdikleri, insanların mekânı nasıl deneyimledikleri ve temsil ettikleri, doğal afetlerin insanlar ve yapılanmış çevre üzerindeki etkileri.
Kaynaklar ve Çevre: İnsanlar ve çevre arasındaki etkileşim, insanların kaynakları nasıl paylaştıkları ve yönettikleri; bu yönetimin olumlu ve olumsuz etkileri, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin çevre üzerindeki etkisi, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çevre ve kaynakların düzenlenmesi.