Mimari Pedagoji
Mimari Pedagoji

YTÜ Okulları 112 yıllık bir üniversite kültüründen beslenirken 133 yıllık tarihi bir binanın eşsiz dokusunu üst düzey teknoloji ile donatılmış çevre dostu bir mimari ile taçlandırıyor. Okul binası sahip olduğu mimari donanım kadar ekolojik ve çevre dostu özellikleriyle de bulunduğu ekosisteme uyum sağlıyor ve dikkat çekiyor.
Kampüs içindeki tarihi yapılardan yola çıkarak kendi kökleri ve gelecek arasında bir köprü görevi üstlenecek olan okulumuz, öğrenimin aktif bir tetikleyicisi ve deneyim üreticisi olarak pandemi sonrası eğitim ortamlarına iyi bir örnek ve ilham kaynağı oluyor.
Tarihi bir fırından eğitimin mutfağına dönüşen mimari yapımız sahip olduğu kültürel ve fiziki donanımıyla tarihi fırının ekmek kokusunu öğrenme heyecanının bir parçası hâline getiriyor. Okulumuz çocukların kendini evinde hissedeceği sıcak bir güven ortamına dönüşürken ömürleri boyunca kopmayacak kıymetli bir bağ kuruluyor.
Anaokulu ve ilkokul gruplarımızın fiziki alanlarının birbirleriyle kurmuş olduğu pedagojik bütünlük öğrencilere dinamik deneyim fırsatları sunuyor. Öğrenme sürecinde mekân sınırlarını ortadan kaldıran okulumuz mimari olarak sunmuş olduğu tüm alanları eğitimin aktif bir paydaşı olarak görüyor.
Üniversite ve okul binamızın orman alanları, yürüyüş parkurları, proje merkezleri, atölyeleri, parkları ve diğer tüm interaktif alanlarıyla öğrenme sürecini destekliyor. Yönetici ve öğretmen çalışma odaları iş ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş herkesin kullanımına olanak sağlayan alanlar olarak dikkat çekiyor. Bu mekânlar ortak çalışma alanı felsefesiyle ile açık, görünür, araştırmaya ve bilimsel gelişime imkân veren bir donanımla oluşturulmuş istasyonlar olarak tasarlanıyor.
Okulumuzu oluşturan tüm fiziki mekânlar eşit derecede kullanım hakkı ile düşünülürken aynı zamanda okul toplumunun iletişimde ve etkileşimde olmasına imkân veren paylaşım ortamlarına dönüşüyorlar. Her biri birer proje merkezi şeklinde işleyen bu mekânlarla, okul koridorları, tüneller ve diğer tüm noktalar ayrı ayrı öğretim ve öğrenim sürecinin bir parçası oluyor. Okulumuzun sahip olduğu bu fiziki ortam kurgusu okul iklimi ve kültürünün demokratik temellerle oluşumuna da imkân sağlıyor.
YTÜ Okullarında bireyler kendilerine ve diğerlerine değer verirken ihtiyaçlarına da saygı duyuyorlar. Bahçe doğayı anlamaya imkân verirken ekim alanları, seralar ve diğer canlılara ev sahipliği yapan mekânlarla zenginleşiyor. Yıldız Orman ve okul bahçesi öğrenciler için merak uyandıran doğal keşif alanları olarak yapılandırılmış olup; kütükler, doğal bir tahterevalli, salıncak, bir su değirmeni, bir rüzgâr değirmeni, doğal bir tünel, arkeoloji alanı gibi öğelerle çocukluk yıllarını iyileştiriyor.
Tüm sınıfların ve mekânların kendilerine ait kütüphanelerinden ayrı okul kütüphanemizin tüm branşlar ve dersliklerle kurduğu iş birliği ile bilgi okuryazarlığı, akademik dürüstlük ve araştırma becerileri müfredatın bir parçası olarak sunuluyor.